Daisypath - Anniversary

Tuesday, 16 December 2014

Puding roti karamel

Assalamualaikum n salam sejahtera readers yg disayangi..

Alhamdulillah..semalam diberi peluang lagi utk melunaskan saki baki puasa ganti yg belum tertunai..niat memang nak habiskan bulan 12 ni..sebab bulan 12 ni aktiviti n program di pejabat dah kurang...jadi badan pun xde la aktif sangat..jd memang sangat2 sesuai nak berpuasa ganti...bila dah puasa ni..tekak ni memang macam2 nak makan..sebab tu semalam..badan ni terlebih rajin buat puding roti karamel...

Selalu saya buat puding karamel ni tanpa roti..mcm yg pernah saya bawa g pejabat masa sambutan hari raya puasa lepas..tapi tanpa roti..yang kali punya ada roti..rasa lebih kurang sama..cuma bila ada roti ni..dia x lembik sangat..n rasa senang sangat nak potong..

Resepi ni sebenarnya sy ambil dr blog Pn.Azie..pemilik eksklusif blog Azie Kitchen..sy mmg suka sangat try resepi2 dlm blog Pn.Azie ni..sebab mmg mnjadi dan sedap..:)..en.suami pun mmg layan jugk puding karamel ni..dah rasa sekali..rasa nak tambah lagi..:)

Jom layan resepi puding roti karamel ni.

(UNTUK GULA KARAMEL)

Bahan-bahan : 
3 sb gula pasir
1 sb air panas

Cara-cara:
Masak gula dalam kuali sampai perang. Masukkan air panas tadi dan kacau sampai larut. Hati2 yer masa masukkan air tu..sebab gula tengah panas. Kemudian, matikan api dan tuang ke dalam loyang dan ketepikan.



Bahan-bahan Puding:
4 keping roti gardenia - dicarik-carik
1 cawan air suam
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
3 biji telur gred A - dipukul manja sampai sebati putih dan kuning telur, kemudian tapis.
1 sk esen vanila

Cara-cara:
Kisar roti,susu pekat, susu cair, dan air suam. Masukkan telur dan esen vaila. Kisar lagi.

Tuang ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.





Kukus selama 20-30 minit. 
Sejukkan sebelum diterbalikkan. Potong dan dah boleh hidang..Sedap makan masa sejuk.:)
Selamat mencuba..:)









Monday, 1 December 2014

MANFAAT UTAMA VITAMIN C SHAKLEE

Assalamualaikum readers!!!

Excited betul hari ni..sbb tu awal2 pagi lagi dah bukak blog..x sabar nak berkongsi bnda2 yg best n bermanfaat dengan anda semua..
Dua sebab sy sngt excited hari ini dan bulan ini kerana...

1. PROMOSI GILA2 DARI SHAKLEE!! (hihi..sy mmg rasa promosi ni mmg gila2)
Bg sy mmg gila2..sebab..beli 6 vitamin C atau vitamin E dapat percuma 1 botol!
Lepas tu..beli 2 botol vitamin C atau vitamin E dapat potongan 5%!!!
tak ke berbaloi tu???



2. Untuk pengetahuan korang..Vitamin C ni merupakan salah satu produk terawal yg sy cuba..dan masih  makan smpai skarang..sbb kesannya mmg sngt2 best!!! rasa tahap imunisasi tu lebih baik..badan pn dah jarang sakit..:) Alhamdulillah..

So hari ini..nak sharelah dengan anda semua kenapa vitamin C shaklee ni menjadi pilihan saya..Apa manfaat yg saya dapat bila saya consume vitamin C Shaklee ni???

MANFAAT VITAMIN C SHAKLEE

1. MEMBENTUK KOLAGEN
Untuk pengetahuan semua..kandungan dalam vitamin C shaklee ni merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu menghalang otot kita daripada menjadi lembik. 

2. MEMPERBAIKI SIMPTOM PENDARAHAN
Vitamin C Shaklee dapat membantu memperbaiki simptom pendarahan seperti gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam, dan kulit kasar.

3. PENINGKATAN SISTEM IMUN
Vitamin C Shaklee membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, dan juga asthma. Ianya juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom flu dan selsema.

4. MEMERANGI KANSER
Tahu tak..yang Vitamin C adalah satu-satunya anti-oksidan yang mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang bahan kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. Ianya juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.



5. MENCANTIKKAN KULIT
Kalau nak kulit makin cantik, kedut makin kurang...memang kena wajib ambil Vitamin C setiap hari. Vitamin C juga membantu menyekat pembentukkan pigmen, kerana pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat. 
 

 6. MEMPERBAIKI INSOMNIA
Jangan tak tahu...Vitamin C Shaklee ini juga membantu memperbaiki insomnia, stres, dan juga masalah berkaitan mental seperti keresahan.

Sedar atau tidak..Vitamin C memang banyak khasiatnya..kalau sebelum ni saya hanya tahu vitamin C ni just baik utk kulit..tapi rupa2nya banyak lagi kebaikan yang lain..dan..

Yang Paling penting..tentang pemilihan syarikat pengeluar supplemen vitamin C ni..di pasaran mmg bnyak syarikat yg keluarkan supplemen ni..tp bagi saya..SHAKLEE TATAP MENJADI PUJAAN HATIKU!!! sebabnya..syarikat ni dah establish lama..dan ianya..Halal..Selamat..dan Berkesan!!!


 

Untuk yang berminat nak dapatkan Vitamin C shaklee ni...bley refer contact di bawah ni:

whatsapp/sms : 016-7111137 (NANI)
ID Shaklee : 1121262
FB Address: yustiani yunus
Blog Address: naniarshad.blogspot.com

Thursday, 27 November 2014

PERBEZAAN OMEGA GUARD SHAKLEE



Assalamualaikum dan salam sejahtera to all readers yg disayangi!!
Hari nak bercerita tentang O.M.E.G.A..
sebut je omega..semua dah tahu...owh...minyak ikan...
Tapi ramai tak tahu..bahawa omega yg dikeluarkan oleh syarikat berlainan..
kandungan omega 3 nya adalah tidak sama!!!!   
Nama supplemen sama..Omega...namun tidak kandungannya..
Terkejut?? Hihi...terkejut lah sangt kan..tp itulah hakikatnya..:)

Dalam banyak2 omega 3 yg dijual di pasaran..Omega Guard Shaklee  InsyaAllah..merupakan pilihan yg terbaik!!! Apa yg bagus sngt dengn omega keluaran shaklee ni?? Jom baca!! Encik scroll..sila jalankan tugas anda!!:)

PERBEZAAN OMEGA GUARD SHAKLEE 

1. Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan terbaik di dunia.

2. Shaklee Omega Guard ini diekstrak dari ikan laut air sejuk ( sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun.


3. Omegara Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi. 

4. Ianya bukan daripada hati minyak ikan.

5. Shaklee merupakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard. Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega -3 yang paling tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB (polychlorinated biphnyl) yang merupakan kimia yang sangat toksik.

    

Untuk yang berminat nak dapatkan omega guard shaklee ni...bley refer contact di bawah ni:

whatsapp/sms : 016-7111137 (NANI)
ID Shaklee : 1121262
FB Address: yustiani yunus
Blog Address: naniarshad.blogspot.com

Thursday, 20 November 2014

OMEGA GUARD SHAKLEE UNTUK SIAPA??


Assalamualaikum dan salam sejahtera readers!!
Saya doakan semoga hari-hari anda penuh dengan kegembiraan dan kebahagiaan..


Sempena bulan November ni..ramai yg grab promosi Omega Guard Shaklee!! Mana tidaknya..beli 2 botol..dapat 5% off!!! Dan beli 6 Percuma Satu!!


Tapi ramai jugak customer yg tanya..Omega ni..anak kecil boleh makan ker?? Pregnant mummy bley makan ker?? Jadi, bagi menjawab semua pertanyaan itu...sila skroll skit ke bawah yer..tngok sape yang perlu sangat2 amik Omega Guard Shaklee ni..


Sebenarnya..Omega Guard Shaklee ni boleh diambil oleh semua peringkat umur, dari kanak-kanak sehinggalah warga emas. Tapi untuk lebih fokus, saya nak share golongan-golongan yang AMAT-AMAT DISARANKAN untuk mengambil Omega Guard Shaklee ni.


1)   IBU HAMIL

Antara kebaikan yang bakal ibu hamil dan bayi dalam kandungan akan nikmati apabila si ibu mengambil omega guard shaklee adalah:

- Ianya membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
- Mengurangkan risiko kelahiran bayi pra matang
- Mengurangkan risiko gila meroyan selepas bersalin 
- Membantu mengurangkan berat badan yang semakin meningkat selepas 
   hamil 
- Mengawal kenaikan berat badan 




2) IBU MENYUSUKAN ANAK

Omega Guard Shaklee yang diambil oleh ibu yang menyusukan anak akan menyalurkan Omega-3 untuk sistem imunisasi badan bayi serta perkembangan otak bayi. Pada usia seseorang itu masih bayi, tahap imunisasi kan masih rendah..senang dapat macam-macam penyakit..Sebab itu ibu menyusu sangat perlu untuk mengambil omega, dan secara tak langsung si ibu pun turut mendapat khasiatnya.


3) KANAK- KANAK

Kanak-kanak ni mudah sangat dapat penyakit..sebab itu ibu-ibu perlu bertindak bijak untuk memberikan supplemen yang terbaik untuk anak-anak mereka..dan omega guard shaklee adalah jawapannya..

-Omega guard shaklee membantu pertumbuhan yang sihat selain  
  meningkatkan IQ serta kecerdasan otak kanak-kanak

-Ianya turut membantu meningkatkan sistem imunisasi badan terutamnya 
  kanak-kanak yang sering demam, selesema, batuk, asma, dan ekzema.

4) OBESITI

Eh!! Omega boleh bakar lemak ker?? Yes!!! Memang boleh..bahkan omega guard shaklee membantu pembakaran lemak dengan lebih cepat berbanding lecithin!!

Selain itu, ianya turut meningkatkan hormon leptin yang mana ianya sangat membantu anda untuk mengawal selera makan.


5) MEREKA YANG MENGALAMI MASALAH KESIHATAN


Bagi mereka yang kerap batuk, selesema berterusan, sering mengalami masalah sakit sendi  masalah kolestrol yang tinggi, strok dan hypertension..pengambilan omega Guard Shaklee amatlah disarankan bagi memperbaiki tahap kesihatan mereka.

Untuk yang berminat nak dapatkan omega guard shaklee ni...bley refer contact di bawah ni:

whatsapp/sms : 016-7111137 (NANI)
ID Shaklee : 1121262
FB Address: yustiani yunus
Blog Address: naniarshad.blogspot.com

Wednesday, 19 November 2014

KEBAIKAN OMEGA GUARD SHAKLEE

Assalamualaikum dan salam sejahtera readers!!..

Dalam pasaran supplemen..sngt bnyak omega dijual tetapi daripada pengeluar yg berlainan..Jadi hari ni saya nak berkongsi sikit tentang kebaikan omega guard shaklee...kenapa ramai sangat yg pilih omega guard shaklee yer?? jom jengah!



1. ASID LEMAK

Omega-3 ni merupakan asid lemak yang penting yang tak dapat dihasilkan oleh tubuh badan kita. Sebab itu, kita perlu mengambilnya dari makanan. Berbanding dengan produk omega lain, omega guard shaklee ni merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yg mengandungi rangkaian spectrum 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA,DHA,ALA dan banyak lagi. Omega-3 ni boleh membantu mengimbangi  perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, dan membantu melicinkan kulit. 


2. MENCEGAH PENYAKIT SALURAN DARAH & STROK

DHA & EPA boleh menentang thrombosis, melincirkan saluran darah dan seterusnya melancarkan peredaran darah. Oleh sebab itu, ia efektif untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala. 



3. MEMBANTU MENGAWAL KOLESTROL DALAM BADAN


Omega Guard Shaklee juga membantu merendahkan kolestrol, menghindar pembekuan darah di dalam badan, membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL, mengawal masalah obesiti, mencegah arteriosclerosis, myocardial infarction, dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.


 4. MEMBANTU TUMBESARAN & PERKEMBANGAN OTAK JANIN & 
     MEMBANTU PERKEMBANGAN MEMORI

DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ianya penting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa di dalam kandungan. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer, memelihara penglihatan dan pendengaran, dan mencegah migraine.

5. MENINGKATKAN SISTEM IMUN DAN MENYIHATKAN PARU-PARU

Omega Guard membantu mengawal sistem imun seperti  memperbaiki alahan kulit, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, dan SLE dan penyakit buah pinggang.


6. MEMBANTU MENCEGAH KANSER

Kajian telah menunjukkan bahawa Omega 3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat, dan kolon. Ia juga boleh merangsang kesihatan hati selepas pembedahan, dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif. 


7. MEMBANTU MEMELIHARA FUNGSI-FUNGSI SENDI (ARTHRITIS)

Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan efektif. 


8. MENCEGAH INSOMNIA DAN MEMBANTU MENGURANGKAN TEKANAN


Kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan, insomnia, neurasthenia,autism, dan kanak-kanak hiperaktif serta penyakit schizophrenia.

 Finally readers.. memang banyak sangat kebaikan omega guard shaklee ni..
Jom sama-sama kita rasa kebaikan dari omega guard ni...InsyaAllah...langkah ini akan memberi kesihatan yg baik utk kita semua..


Untuk yang berminat nak dapatkan omega guard shaklee ni...bley refer contact di bawah ni:

whatsapp: 016-7111137 (NANI)
ID Shaklee : 1121262
FB Address: yustiani yunus
Blog Address: naniarshad@blogspot.com

Monday, 8 September 2014

KEBAIKAN MEALSHAKE UNTUK KANAK-KANAK



KEBAIKAN MEALSHAKE UNTUK KANAK-KANAK

Hari ni nak share info tentang kebaikan meal shake..apa yang best sngt tntng meal shake ni?.. sampai ramai ibu2 jatuh hati? X maw tulis ayat bunga2 lagi..hihi..jd.. Jom baca!!

1. NUTRISI LENGKAP!!
    Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.

2. MEMBEKAL NUTRISI KEPADA SEL TUBUH
            Meal shake sangat kaya dengan protein( tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun, dan lain-lain.

3. MEMBANTU TUMBESARAN
            Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.

Cuba selidik..pd pndpt ibu2 yg bijak... makanan yg anak2 makan.. lengkap tak  dngn semua jenis nutrien setiap hari?
Memang mustahil kan...lg2 anak2 yg memilih sngt bab2 makan ni..x nak makan sayur..nak jajan je lebih..pening jugk kan..so..jgn pening2 kpla..jom try mealshake ni...bila anak selera makan...hati mak mana yg x happy..btul x??

4. ANTI-OKSIDA
Mengandungi vitamin A,C,E,zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

Setiap hari anak2 mmg terdedah dngn kuman pembawa penyakit...tambah2 lagi anak2 sekarang mmg ramai yg duduk taska..penyakit sngt mudah merebak dan berjangkit..anak2 masih x dapat beza yg mana bersih..yg mana kotor..kalau kanak2 yg kecik lg 2..kalau boleh semua barang nak masuk ke dlm mulut diorang..mudah sngt dapat penyakit.sebab itu badan anak2 ni sngt perlukan pelindungan...dan Mealshake ada jawapannya..

Bab yang melambatkan proses penuaan tu untuk orang dewasa..nama pun antioksida...mmg dah selalu dngr kn..insyaAllah..mmg mbantu melambatkan proses penuaan...jap2..eh..dewasa pun bley amik Mealshake ker? Jawab sy...boleh..nanti sy share lebih lanjut pd post akn dtng..ni nak share utk anak2 dulu..biar jelas satu2...:)

5. Detoksifikasi
            Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.
            Fungsi mealshake sebgai detoksifikasi inilah yg membantu anak2 yg sukar untuk membuang @ sembelit...kesiankan dekat anak2...please..please..bantu mereka..setiap penyakit pasti ada penawar kecuali mati..insyaAllah..Mealshake boleh membantu..

So..Ibu2 bijak sekian...jom cuba produk hebat ini..mudah-mudahan MEALSHAKE mampu mengatasi masalah kesihatan permata hati anda!!
InsyaAllah..

Whatsapp/sms
Yustiani – 0167111137
Shaklee Independent Distributor